Det här är ett glöggrecept som jag hittade för några år sedan. Rester av förra årets mixtur dök upp förra veckan och den tål ett år, säkert mer. Enligt min bättre hälft borde den ha fått stå kvar för gott. Det här är en glögg för hårda tag kring julgranen, en explosiv dryck.

Bjud inte vem som helst utan begränsa dig till verkligt goda vänner eller riktiga ovänner. Lycka till och ta det försiktigt, speciellt när du bränner av. Du behöver inte följa det här receptet slaviskt. Ju mer frukt du tar i desto fruktigare smak, föga förvånande. Pröva dig fram till din egen favoritblandning.

Gott med glögg – gör din egen!

Ingredienser:
Ett par fikon
Några katrinplommon
En näve russin
En skalad sötmandel
Ett pomeransskal
En kanelstång
Tre-fyra kardemummor med skal
En kryddnejlika
En öl, t. ex. porter
En sjuttifemma okryddat brännvin
En deciliter socker
Ett rejält glas konjak
(En rengjord flaska)

1. Lägg ett par fikon i en kastrull tillsammans med några katrinplommon, en näve russin och en skalad sötmandel, ett pomeransskal, en kanelstång, tre – fyra kardemummor med skal och en kryddnejlika.

2. Häll i en öl av valfri sort, porter till exempel, över blandningen och låt det puttra lite grann.

3. När det puttrat en stund häller du i en sjuttifemma okryddat brännvin och en deciliter socker. Hetta upp dekokten men låt den inte koka.

4. När du har blandningen under kontroll bryner du lite socker i en stekpanna tills det börjar stelna och bli brunt, men inte bränt.
Häll det brynta sockret och ett rejält glas konjak i den upphettade blandningen. Tänd på alltihop och bränn av det några sekunder innan du lägger på locket.
Låt mixturen stå och dra över natten, sila och häll över på en trevlig, väl rengjord flaska.

Nu kan du bjuda in dina kompisar. Du har gjort en glögg Alfred Nobel skulle tyckt om.
Det kommer dina vänner också att göra.

Här ligger bloggposten på min gamla matblogg, ett tag till kanske.